Pentru ce sa fii iubit?

mai 31, 2010 at 3:15 pm (Carte, literatura, Musique) (, , , , , )

mai intai asta:
apoi asta :

sex, shopping si un roman

a fi iubit pentru trup
a fi iubit pentru bani
a fi iubit pentru realizari
a fi iubit pentru slabiciuni
a fi iubit pentru detalii
a fi iubit pentru anxietati
a fi iubit pentru mintea ta
a fi iubit pentru ca existi

am inceput cartea asta pentru ca alain de botton este autorul eseurilor de indragostit. coperta mi-a furat privirea e drept si n-am mai stat pe ganduri, ama juns acasa si am citit-o intr-o singura zi. mai inati: coperta 4 se lauda prea mult cu insiruirea aceea de nume mari, descartes, platon d.h. lawrence, structura psihologica din madame bovary pare intr-adevar pare pilonul de sustinere a teoriei bottoniene . cartea nu frapeaza si nici nu are accente revelatoare. cele doua sute si vreo saptezeci de pagini par mai mult impresiii mazgalite in graba de catre psihologul lui alice, o tanara naiva, fara pic de selfesteem, usor influentabila care la inceput pare atat de inversunata pe oameni incat iti lasd aimpresia ca nimeni si nimic n-ar reusi s ao darame. bineinteles, pe fondul unei copilarii defectuoase, alice dezvolta o personalitate nesigura in propriile capacitati de a relationa si a mentione legaturi de dragoste cu oamenii care tot vin si pleaca din viata ei. la un moment dat cartea imi pare suprasaturata cu explicatii si demonstratii, te arunca inapoi in bancile scolii cand ti se expuneau pe table intregi teoreme si axiome pe care oricum nu le puteai pricepe. de ce alice accepta grosolaniile lui eric? pai simplu, pentru ca alice are impresia ca de fapt ea se face vinovata pentru dezinteresul lui eric fata de propria-i fiinta, intrucat ea este plictisitoare, cicalitoare si deloc amuzanta. cartea are si zvacniri destul de vii (e scrisa totusi de alain de botton), de exemplu face incursiuni in paleta detaliilor aparent nesemnificative intr-o relatie ce se dezvolta conditionata de urbanismul excesiv al amandurora. este intesata cu ironii sau pur si simplu note amuzante ce judeca relatia celor doi prin prisma gruparilor teologice :

crestinismul clasic : o sa sune, dar o sa dureze mult.
agnosticismul : o sa-l cred cand o sa-l vad.
crestinismul renascut: a incercat sa sune mai devreme, apoi a hotarat sa vina direct, dar a ramas blocat in trafic. Daca o sa privesc in continuare vopseaua de deasupra vizorului, o s aintre oe usa in orice clipa. Poate ca s-a oprit sa cumpere un buchet cu flori ca sa se scuze pentru intarziere.
ateismul : viseaza inainte, draga mea.

ce reuseste totusi sa realizeze cu talent, este fondul emotional al cuplului (desi repet: alice este cea decojita in amanunt) pe care se bazeaza de fapt intreaga carte. astfel fiecare cititor se va regasi putin macar in amalgamul de sentimente, idei, replici, decizii, vise si solutii cu care se confrunta in fiecare ora alice.

si ea localizase apogeul posibilitatilor umane in intimitatea a doua fiinte, dispuse sa ignore celelalte triumfuri ale civilizatiei (fierbatoarele de oua, zgarie-norii, testele de sarcina), pentru a se declara cu adevarat vie in starea de dragoste. Era o definitie foarte indepartata de stiinta medicala, „a fi in viata” in acest context depinzand nu de circulatia oxigenului sau de activitatea cerebrala, ci de prezenta cuiva cu care sa poata face o baie, langa care sa se ghemuiasca dupa ce facusera dragoste, si cu care s apoata vorbi folosind un limbaj infantil si plin de afectiune.

So, don’t stop reading and don’t miss your own life !

Reclame

Un comentariu

  1. bu said,

    for all of the above:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s