„Lying is as much a part of normal growth and development as telling the truth. The ability to lie is a human achievement, one of those abilities that tends to set them apart from all other species.”

iunie 16, 2010 at 9:18 am (Chestiuni usturatoare, Life matters) (, , , , , , , )


You brood of vipers! How can you speak good, when you are evil? For out of the abundance of the heart the mouth speaks. The good man out of his good treasure brings forth good, and the evil man out of his evil treasure brings forth evil. I tell you, on the day of judgment men will render account for every careless word they utter; for by your words you will be justified, and by your words you will be condemned. (Christianity) Matthew 12.34-37, New Testament

mama ne invata cand suntem de-o schioapa „ca nu este frumos sa minti”, decalogul ne arata furios cu degetul pe noi, cei care mintim, prietenii asteapta de la tine sa nu ii minti niciodata, iar iubitul/iubita isi doreste, idealist, sa nu-i fi spus a single lie, atata vreme cat a durat relatia voastra.
practic, educatia noastra porneste cu un complex, acela de a „NU MINTI”. si ce facem noi ? pai daca in copilarie scapam de mustrari si discursuri moralizatoare atunci cand nu recunostem ca am facut cutare sau ascundeam un bibelou spart sub pat, de ce nu am scapa si acum, ca adulti?
de ce sa ne asumam repercusiunile faptelor noastre cand putem foarte bine sa NU SPUNEM ce s-a intamplat de fapt? de ce sa nu distorsionam (mai mult sau mai putin) realitatea daca asta ne va scapa de responsabilitate sau bataie de cap, NU?

ei bine NU!!! candva credeam ca doar oamenii foarte curajosi pot trece prin viata fara sa minta. acum nu mai cred asta.

a spune adevarul in orice imprejurare este o virtute fundamentataa pe principiile unei educatii minimale, elementare as putea spune. ca sa fii om nu este suficient sa ai doua maini si doua picioare, dar asta o stim toti deja. calitatea ta de om se reflecta din relatiile pe care reusesti sa le stabilesti , fie si cu o singura persoana din jurul tau.

un om slab, constient de fortele proprii si de nivelul maxim al fiintei sale, va croseta intotdeauna in jurul sau o mantie de neadevaruri, menita sa ii acopere lipsurile si caracterul slab si sa il „ridice” (cel putin) la nivelul interlocutorului, aproapelui etc.tot de asta tine si sentimentul parvenirii pe care unii oamenii il resimt mai puternic decat respectul de sine.

de fapt, respectul de sine se relfecta in respectul tau pentru cei din jur. respectul de sine se cultiva cu o consecventa asidua si tine in totalitate de preceptele educationale elementare care stau la baza personalitatii fiecaruia. in lipsa acestor minime „indicatii” , copilul, adultul de mai tarziu , esueaza inevitabil in a dezvolta o personalitate „sanatoasa”, de aici nevoia acuta de a minti, a se ascunde , a se fofila. un om frustrat dar constient de propriile „putinţe” si „NEputinţe” si va avea niciodata forta necesara admiterii adevarului.

pot fi catalogate minciunile in minciuni grave si minciuni mai putin grave?
ce fel de minciuni sunt atunci minciunile elementare sau „diplomatice”?
dar minciunile de genul „ti-am spus doar jumatate de adevar” (which i hate the most) sau „nu m-ai intrebat niciodata, eu ti-as fi spus „?
bine, nu aduc deloc in discutie minciunile pe care le spunem in copilarie cand vrem sa scapam de pedepse, desi aceste nevinovate escapade formeaza adultul de mai tarziu care tinde sa ramana undeva blocat in ideea ca va scapa de repercusiuni daca ascunde ce s-a intamplat de fapt. exclud totodata si minciunile care au ca scop salvarea de vieti.

postul acesta este foooooooaaarrrteeee lung iar eu trebuie sa ies pe usa ACUM, sper sa il continuu data viitoare.

p.s : Wylde a dedicat piesa lui Dimebag Darrel(omorat in 2004 ), videoclipul le-a iesit d eminune desi este o piesa extrem de trista.

Reclame

5 comentarii

 1. felix said,

  recomand revizionarea filmului The Invention of Lying, cu minunatul Ricky Gervais.

  Si vezi ca acum ai voie sa scrii si continui,nu doar continuu 😀

  • monaxya said,

   da da da, sunt old-fashioned , nu ma reinventez constant ca tine 😀

 2. Cristi said,

  sau orice episod al serialului House MD 😀

  • monaxya said,

   aoleu cristi, vezi cu ce ma mai virusezi acum ca in curand, o sa devenim season freaks

   • Cristi said,

    Hi, my name is Cristian and i’m a season freak

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: