Kathmandu, Nepal

februarie 10, 2011 at 2:46 am (Photos, Travel, Uniqueness, World) (, , , , , , )

Dupa o indelungata absenta, prada fiind oboselii si timpului care ma (sur)prinde intr-o bezmetica incercare de a-mi domoli sufletul, iata-ma cu urmatoarea incursion géographique : Kathmandu, Nepal.

Cu o populatie de peste 30 de mil de locuitori astazi, Federal Democratic Republic of Nepal este un amalgam de cultura si civilizatie. Conservatorismul chinezesc din nord si varietatea urbana, rurala, culturala, religioasa, sociala, conomica a indiei din vest au trasat traiectoria omului nepalez: umil, servil, mandru/onorat sa-si exercite meseria oricare ar fi
aceea, cald, bland, retinut in a-si exprima propriile trairi deci un pic fals, cu un zambet incremenit in praful si saracia nesfarsita, un pic smecher atunci cand si-a dat seama ca mondenii si locuitorii metropolelor platesc bani grei pentru o
aventura demna de povestit prietenilor la o bere, exploatator pana la stele cu ale sale comori nesfarsite Himalaya si Everestul, cameleonic la nevoile strainului…si lista poate continua la nesfarsit.

The kingdom of Nepal se inchina zeilor (same same but different!!!)

Luna trecuta in Nepal a fost atat de frig incat abia am rezistat cateva ore afara dar de data asta mi-am spus ca no
matter the costs trebuie sa fac o lunga si amanuntita incursiune prin orasul care l-a dat lumii pe Buddha. Exact, istoria leaga nasterea lui Buddha de Nepal si Kathmandu in special. Nu ma intrebati care anume sau ce ramura sau al catalea Buddha pentru ca nici macar unii nepalezi nu fac distinctia intre hinduism si buddhism, ei practicand in paral cele doua traditii-religii.
Kathmandu Valley in Himalaya este ca o oaza de miresme si culori. Nepalezele nu renunta la celebrul saree sau haku
patasihh si ard lumanari si arome din zori pana la asfintit invaluind astfel orasul intr-o ceata intepatoare.
Orasul a fost conceput sa urmeze intocmai forma sabiei lui Mañjuśrī – bodhisattva(wisdom-being) sau calea spre buddhatva(atingerea iluminarii de catre un buddha), deci a fost „ajustat” pe margini  de templele a opt zeite, asa-zisele mother-goddess, inca in picioare astazi.

Cel mai controversat templu-casa-castel-constructie este Kumari Ghar.
Kumari Ghar este palatul acestei living-goddess in centrul orasului kathmandu. Din pacate nu am apucat sa o vad de data aceasta, iar fotografiatul este interzis, of course!. Poate data viitoare am noroc, pana atunci va povestesc, mai bine, ce am aflat eu. Acum vreo patru ani Guvernul Maoist a ales o fetita de patru ani sa le fie zeita pana la varsta pubertatii, mai exact perioada menstruala sau pana cand aceasta va pierde prima picatura de sange din trupul ei sanctificat. Deci acest copil de 6, 7 ani nu se poate rani pentru ca automat isi pierde sacralitatea, zeita Teleju parasind corpul tinerei. Spiritul sacru al zeitei se spune ca se afla in fiecare femeie inocenta de pe pamant.

Kumari(in sanscrita kumari inseamna pur, virgin ) sau Kumari devi in asia de sud este traditia adorarii energiei feminine, incarnarea divina pe pamant, traditie care se manifesta inca de prin secolul al saselea. Fetele sunt alese numai din clanul Shakya despre care se spune ca au pus bazele primei primul regat de la poalele Himalayei. De ce acest clan?? Pai simplu, este vechi de cand lumea (la propriu!!!) iar cel mai cunoscut membru al clanului este Gautama Buddha.

Procesul de selectie aduce intru totul(si nu ma surpinde deloc) cu gasirea urmatorului Dalai Lama. Aproape aceeasi poveste dar fara izul tibetan. UFFFFF…nu te aventura sa descalcesti itele religioase ale asiei ca no man can do it!!!! Revenind, fata-kumari trebuie sa aiba o conditie fizica fara antecedentele vreunei maladii, nu a pierdut sange sau vreun dinte, ochii si parul sa fie negre, maini si picioare dragalase si 20 de dintisori, cu alte cuvinte trebuie sa urmeze cele „32 de perfectiuni” ale zeitei. Testul suprem este cel al fricii insa, cand fetita trebuie sa isi petreaca o noapte printre capete de capre si bivoli, iluminate de lumanari. Apoi este incoronata si din acel moment picioarele nu vor mai atinge pamantul si doar va fi purtata intr-o lectica de aur. Apoi reversul medaliei are loc in patru zile. Dupa prima menstruatie, au loc ritualurile pentru deificarea fetitei si intoarcea ei printre muritori.

In 2007 Sajani Shakya si-a pierdut titlul de Kumari Devi dupa excursia in Usa pentru lansarea filmului-documentar Living Goddess. Momentan, zeita Kumari in Kathmandu este Matina Shakya. Evident oragnizatiile mondiale sunt in fierbere sa stopeze traditia si plang soarta „bietei copile” care trebuie sa fie zeita pentru cativa ani. Povestea e lunga, complexa, incalcita si deja am obosit. 🙂

Moving on, next stop : Swayambhunath sau Monkey Temple

Templul este considerat a fi de sorginte buddhista dar cum am spus mai sus, oamenii acestia practica deopotriva buddhismul si hinduismul. Este unul dintre cele mai vechi site uri religioase din nepal si fete celebre din istoria statului si-au demonstrat devotamentul aici. Dealul pe care este amplasat templul geme de „holy monkeys”, care intre noi fie vorba sunt orice dar nu „holy”.  Templul se constituie dintr-o stūpa, un dom care reprezinta lumea iar peste acest dom o alta constructie cubica, alungita cat sa formeze cu varf, pe ale carei patru fete apar pictati ochii lui Buddha : Wisdom and Compassion, impreuna cu the third eye. Tot in desen apare  unity, scris in nepaleza. Pentru varful stupei s-au folosit vreo 20 de kg de aur. Gata, acum, dovada:

A tout alors!

See you on my next amazing piece of  eARTh!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: